Affecting Dissent – Blight

(НЕ)Експертна рецензія дебютного альбому ‘Blight’ від тернополян з Affecting Dissent.

Багато місяців пройшло з того моменту, коли я в останній раз писав для Daily Metal. Було багато роботи, інших проектів та, звичайно, банальна лінь. Втім, я слідкував за подіями на світовій та вітчизняній метал сцені, фестивалями тощо. Саме завдяки фестивалю Файне Місто я дізнався про українських металкорщиків Affecting Dissent, які були єдиним представником місцевої тернопільської тяжкої музики на фесті.

Ліричний відступ – мій батько з Тернопільщини, я сам провів там багато літніх місяців, і тому було цікаво зацінити, що лабають місцеві металхеди. Можливо, зараз хтось подумає, мовляв через почуття до міста (та до місцевого пива) мій огляд буде заангажованим. І Ви будете повністю (не)праві.

Справа у тому, що хоча я і насолоджуюсь важкою музикою у всьому її спектрі, від NWOBHM та глему і до блеку різної степені kvlt`овості, металкор відверто обійшов мене стороною. Звичайно, мені 16-й минало, я пас ягнята за селом слухав Bullet For My Valentine, але на цьому все. Я знаю про існування Heaven Shall Burn, Bring Me The Horizon, As I Lay Dying, The Devil Wears Prada та інших Бендів З Купою Слів У Назві, але… якось не склалось.  Якщо я почну думати над тим, чому так склалося, стаття буде мати значний потенціал до срачів. Тому повернемось до альбому, та нагадаю: все, написане нижче – лише моя власна думка, яка може не співпадати з вашою.

На п’ятому році існування, після змін у складі та першого кліпу, гурт нарешті випустив свій повноформатний альбом. Він складається з 9 треків.

Affecting Dissent – Blight

Відкриває альбом трек “Of Thunder And The Undertow”, який можна виділити хіба що за рахунок доволі довгого, мелодичного вступу. Зацікавив також вокал Володимира Коваля – на відміну від наступних треків, він більш-менш розбірливий та в міру агресивний. Це додає певну родзинку, з іншого боку відчувається, що це перший альбом, і досвід у хлопців дещо обмежений. Далі йдуть “Blight” та “Downfall” – більше гроулу та брейкдаунів! Після цього йдуть “Delusion”, “The Swarm” та “A Fading Light” – додається мелодичність за рахунок відносної різноманітності гітарних партій. Втім, як і минулі треки, доволі добре звучать для старого доброго мошу, слему, просто влетіти в стіну тощо. Хіба не для цього ми слухаємо важкі жанри музики?

На цьому відбувається частковий спад, “Mutiny” – перший трек, який я двічі прослухав під час першого прослуховування альбому. Чому? Тут вперше з’являєтеся чистий вокал, можливо і не топовий, але знову ж таки виділяє пісню на загальному фоні та показує потенціал для розвитку. Закривають дебютник “Evolve To Extinct” та “Torn Apart” – спроби додати певної епічності, не виходячи за рамки жанру. Звучать цікаво, втім, мають певний, ледь відчутний присмак Арматури (якщо ви розумієте, про що я).

Загалом хотілося відмітити структуру альбому – послідовність композицій більш ніж вдала, спочатку емоційне навантаження йде вверх, досягає піку і поступово спадає, переходячи в більш мелодичні гітарні партії та різноманітний як для металкору вокал. Звучання – металкор-металкором, з усіма плюсами та мінусами. Втім, на відміну від багатьох подібних колективів, на цьому альбомі відсутні «сопливі» пісні, за які тру-металісти так не люблять цей напрям музики. Я без надії сподіваюсь, що Affecting Dissent продовжать в вдосконалюватись без вересневих пожеж у своєму репертуарі.

Репортаж Daily Metal з фестивалю Файне Місто, на якому виступали Affecting Dissent ви можете знайти тут.